Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Αναισθησιολόγοι αρνούνται τις εκτρώσεις για λόγους ηθικής στο Νοσοκομείο της Σάμου

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση, πριν από λίγες ημέρες, των αναισθησιολόγων της Σάμου να μη χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.
 
Η απόφαση κοινοποιήθηκε εγγράφως στη διοίκηση του νοσοκομείου. Κι ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση για το όλο θέμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το.... άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει ότι «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της». Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες και για πολλά χρόνια, οι ίδιοι αυτοί αναισθησιολόγοι συμμετείχαν σε τέτοιες επεμβάσεις χωρίς να έχουν θέσει ποτέ τον οιοδήποτε ηθικό ενδοιασμό.
 
Κι ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανακοίνωση - τοποθέτηση στο θέμα από τον ιατρικό σύλλογο Σάμου, ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν οι γυναικείοι σύλλογοι του νησιού μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, τονίζοντας πως η απόφαση των αναισθησιολόγων σηματοδοτεί χτύπημα στο δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων να καταφεύγουν στην άμβλωση όταν υπάρχει ανάγκη.
 
Ανακοινώσεις κατά της απόφασης των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Σάμου εκδόθηκαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τους Οικολόγους - Πράσινους.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
πηγή: .pronews.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...