Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Πατριαρχική λειτουργία για τον άγιο των νομικών στη Θεσσαλονίκη

 ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ_32
ΚΕΙΜΕΝΟ: Σοφία Καρεκλά- Γιώργος Φερδής
Με την ξεχωριστή ευλογία της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, οι νομικοί της Θεσσαλονίκης εόρτασαν σήμερα με βυζαντινή λαμπρότητα τον προστάτη τους άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη...
Στον καθεδρικό ναό της Του Θεού Σοφίας στο κέντρο της πόλης, τελέστηκε το πρωί αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Γουμενίσσης Δημήτριου, Σάμου Ευσέβιου, Μύρων Χρυσόστομου, Λαγκαδά Ιωάννη, Νεαπόλεως Βαρνάβα, Ρηγίου Ειρηναίου, Νέας Κρήνης Ιουστίνου και συμπροσευχομένων των μητροπολιτών Αρκαλοχωρίου Ανδρέα, Ιερισσού Θεόκλητου καθώς και των επισκόπων Αμορίου Νικηφόρου, Μιλήτου Απόστολου, Θερμών Δημητρίου και Θεουπόλεως Παντελεήμονος. Στη θεία λειτουργία παρέστησαν νομικοί της πόλης καθώς και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, στη σύντομη ομιλία του, εξέφρασε τη χαρά τόσο τη δική του όσο και του ποιμνίου του για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην πόλη καθώς και την αφοσίωση των Ελλήνων στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.
Στην προσλαλιά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, λαμβάνοντας αφορμή από το όνομα του ναού της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για την Αγιά Σοφία της Κωνσταντινούπολης.
Επίσης, μίλησε για τον τιμώμενο άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, τις αρετές και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του. “Απαρνήθηκε την ανθρώπινη σοφία για να αποκτήσει τη σοφία του Θεού”, εξήγησε ο κ. Βαρθολομαίος.
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έκανε λόγο για την ανθρώπινη αδικία, τονίζοντας την ανάγκη οι δικαστές να διαθέτουν άμπεμπτο ήθος και αμεροληψία, καθώς και για την πλήρη δικαιοσύνη, η οποία βρίσκεται στο πρόσωπο του Θεού.
“Η μόνη δίκαιη και τέλεια κρίση είναι να βλέπουμε τον συνάνθρωπό μας όπως τον βλέπει ο Θεός”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.
Ακόμη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι “η αναζήτηση της ανθρώπινης δικαιοσύνης είναι επιθυμητή αλλά δεν είναι το παν γιατί αληθής δικαιοσύνη δεν δύναται να αποδοθεί σε αυτόν τον κόσμο”.
Προέτρεψε τους δικαστές “να υπηρετείτε την ανθρώπινη δικαιοσύνη εμπνεόμενοι από τη θεία δικαιοσύνη η οποία δεν έχει σκοπό την τιμωρία του δράστη αλλά την αποκατάσταση της ηθικής δυσαρμονίας”.
Ο κ. Βαρθολομαίος έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενότητας της κοινωνίας λέγοντας ότι “η μετριοπάθεια είναι καρπός της διάκρισης και την έχει μεγάλη ανάγκη η κοινωνία μας προκειμένου να έχει συνεχή. Τα άκρα ανήκουν στον διάβολο. Η μισαλλοδοξία κι ο φανατισμός πρέπει να αποφεύγονται”.
Στο τέλος της ομιλίας του, εξήρε την προσωπικότητα του επιχώριου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για “την μαρτυρία που δίνει καθημερινά” ενώ προέτρεψε τους νομικούς της πόλης να επιτελούν το ύψιστο λειτούργημά τους παραδειγματιζόμενοι από τη θεία δικαιοσύνη.

















































πηγή: orthodoxia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...