Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Άγιο Νικόλαο Αλυκών Κάτω Αχαΐας (φωτογραφίες)

6 Αυγούστου 2015
Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, αλλά και με συμμετοχή πλήθους πιστών, ετελέσθη σήμερα 6 Αυγούστου 2015, στον Άγιο Νικόλαο Αλυκών η Θεία Λειτουργία επί τη  μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μας κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος σε αρκετούς ναούς ευλογούνται τα σταφύλια.
Ο Καθηγητής (Α.Π.Θ) Γ. Σκαλτσής, σημειώνει τα εξής: «η Εκκλησία κατά παλαιά συνήθεια ευλογούσε πάντοτε τον τρύγο και τα σταφύλια, όπως ακριβώς έκανε και με τις άλλες απαρχές και τα πρωτογεννήματα. Υπάρχει μάλιστα και κανόνας που επιβάλλει την ευλογία του σίτου και της σταφύλης, πριν αυτά αναλωθούν από τους πιστούς. Συνέχεια αυτής της παράδοσης είναι ακριβώς και η ευλογία των σταφυλιών κατά την 6η Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως. Διασώζεται μάλιστα και ειδική ευχή, η οποία στα χειρόγραφα μαρτυρείται από το 10ο αιώνα, με διάφορους τίτλους, όπως «Ευχή του σταφυλιού», «Ευχή εις μετάληψιν σταφυλης», «Ευχή επί σταφυλής και πάσης οπώρας», «Ευλογία αμπέλου και σταφυλής».

Φωτογραφίες: Ελισάβετ Μπιτούνη





























 
Ευχαριστούμε την Κυρία  Ελισάβετ Μπιτούνη 
για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...