Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Για να μπορέσουν τα παιδιά μας να γίνουν ευσεβείς ορθόδοξοι χριστιανοί, είμαστε εμείς υπεύθυνοι να τα διδάξουμε πώς να προσεύχονται.


paidi
«Τοπία» από ψυχικές διαδρομές - 31
 Για να μπορέσουν τα παιδιά μας να γίνουν ευσεβείς ορθόδοξοι χριστιανοί, είμαστε εμείς υπεύθυνοι να τα διδάξουμε πώς να προσεύχονται. Θα σας δώσω λοιπόν ορισμένες συμβουλές που κι εμένα με βοήθησαν στο έργο αυτό και ελπίζω να φανούν και σε εσάς χρήσιμες.
       Φροντίστε να είστε συνεπείς και σταθεροί σε αυτό που κάνετε. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα και προσπαθήστε να το τηρήσετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι στις 8 το πρωί θα πρέπει να ξυπνήσετε οπωσδήποτε τα παιδιά για να προσευχηθούν αν ακόμη κοιμούνται......
Όμως, όταν ξυπνήσουν και αφού αλλάξουν τα ρούχα τους και πλυθούν, θα πρέπει να κάνουν την πρωινή τους προσευχή και μετά να φάνε το πρωινό τους. Αν είναι εύκολο, διαλέξτε μία ώρα που να μπορεί όλη η οικογένεια να προσευχηθεί.
       Να αποτελείτε παράδειγμα για τα παιδιά σας. Τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν. Θα πρέπει δηλαδή να μας βλέπουν να προσευχόμαστε – όχι απλά να τηρούμε τις ακολουθίες αλλά να προσευχόμαστε με ειλικρίνεια στο Θεό, μέσα από την καρδιά μας. Αφήστε τα παιδιά να σας βλέπουν να ευχαριστείτε το Θεό και να προσεύχεστε για τους άλλους. Δώστε τους την ευκαιρία να σας δουν και να σας ακούσουν να προσεύχεστε σε στιγμές δυσκολίας και αγωνίας. Είναι μεγάλη ευλογία να βλέπουμε τα παιδιά μας να στρέφονται πρώτα στο Θεό για να ζητήσουν βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν κάποια μεγάλη δυσκολία.
       Βοηθήστε τα παιδιά σας να συμμετέχουν ουσιαστικά στην προσευχή. Κατά τη διάρκεια της προσευχής επιτρέψτε τους να κρατούν ένα κερί ή μια εικόνα. Αν είναι αρκετά μεγάλα μπορούν και να θυμιάσουν τις εικόνες. Εξηγήστε τους πώς θα κάνουν το σημείο του σταυρού ή μια μετάνοια, επιτρέψτε τους να ψάλλουν το «αλληλούια» ή το «Κύριε ελέησον». Κάτι επίσης πολύ απλό αλλά σημαντικό είναι να τους διδάξετε την προσευχή του Ιησού, την καρδιακή προσευχή (Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με). Ακόμα και τα πιο μικρά παιδιά μπορούν να ψελλίσουν το γλυκύτατο όνομα του Ιησού!
       Μάθετε στα παιδιά σας να ξεκινούν οτιδήποτε κάνουν, με μια προσευχή. Προτού φύγουν για το σχολείο, ή μέσα στο αμάξι καθώς τα συνοδεύετε εσείς, πείτε μια προσευχή μαζί τους ζητώντας από τον Χριστό, την Παναγία, τον φύλακα άγγελό τους ή/και τον προστάτη άγιό τους, να τα καθοδηγεί και να τα προστατεύει. Προσευχηθείτε για τον δάσκαλο και τους συμμαθητές τους. Δώστε τους την ευκαιρία να προσευχηθούν για τις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν εκείνη τη μέρα, για τα διαγωνίσματά τους στο σχολείο ή για οποιαδήποτε άλλη μέριμνα έχουν. Αυτό θα κάνει τα παιδιά να νιώσουν άνετα και θα αποκτήσουν την καλή συνήθεια να συμπεριλαμβάνουν το Θεό σε όλους τους τομείς της ζωής τους και τελικά να αγαπάνε όλους τους ανθρώπους γύρω τους. Διαβάστε τους Χαιρετισμούς προς τη Θεοτόκο, την μόνη και αληθινή Παιδαγωγό. Τούτη η ακολουθία διαρκεί μόνο 15 λεπτά και περιλαμβάνει τις πιο δυνατές προσευχές που έχω ποτέ μου διαβάσει και αποτελεί μεγάλη βοήθεια για τις μητέρες και τα παιδιά.

(Της Σύλβια-Σεβαστής, Διδάσκοντας τα παιδιά μας να προσεύχονται, Ψυχής δρόμοι, τ. 9)
Ψυχής δρόμοι: εκεί που οι ψυχολογικές επιστήμες συναντώνται με την πίστη.
Περιοδικό που κυκλοφορεί κάθε Μάϊο και Νοέμβριο από τις εκδόσεις Αρμός.

πηγή: synodoiporia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...