Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Η εορτή του Αγίου Παναγή του Μπασιά στα Κρύα Ιτεών των Πατρών



Με κάθε θρησκευτική λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη, πραγματοποιήθηκε και ο φετινός εορτασμός προς Τιμήν και Μνήμην του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παναγή του Μπασιά του εν Κεφαλληνία, στην Ενορία Αγίων Χαραλάμπους και Αντωνίου στα Κρύα Ιτεών των Πατρών.
Στο Ναό υπάρχει Ιερό Προσκυνητάριο και τμήμα του χαριτοβρύτου Λειψάνου του Οσίου Παναγή και τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί να εορτάζεται πανηγυρικά η Μνήμη του.
Φέτος οι θρησκευτικές Εκδηλώσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο από πλευράς συμμετοχής πιστών, οι οποίοι με ευλάβεια έσπευσαν να προσκυνήσουν τον Άγιο προκειμένου να λάβουν την ευλογία και τη Χάρη του.
Την παραμονή τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος υπό του του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Γερβασίου Παρακεντέ, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Ακολούθησε Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος και του τεμαχίου του Ιερού του Λειψάνου του Οσίου Παναγή μέσα στην Ενορία με τη συμμετοχή της μουσικής μπάντας του Δήμου Πατρέων.
Ανήμερα της εορτής του Αγίου, τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία κατά την οποία ιερούργησε και ομίλησε επικαίρως ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βασίλειος Μπακογιάννης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τελέσθηκε Μεθέορτος Εσπερινός και Ιερά παράκλησις προς τον Άγιο Παναγή. Τον θείον λόγον εκήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεοδόσιος Τσιτσιβός προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών. 
Στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν αρκετοί ιερείς της Μητροπόλεως, ενώ στα Αναλόγια έψαλλαν οι Ιεροψάλτες Σπυρίδων Παναγιωτόπουλος και Χρήστος Φωτόπουλος, μαζί με άλλους ιεροψάλτας, φίλους του Ιερού Ναού.
Η Πανήγυρις επισφραγίσθηκε με πολιτιστικό πρόγραμμα στο καταλλήλως διαμορφωμένο προαύλιο του Ιερού Ναού, από τα χορευτικά τμήματα των Εκπολιτιστικών Συλλόγων «Κρύα Ιτεών» και «Νεάπολις», του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 52ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών και το Λαϊκό μουσικοχορευτικό εργαστήρι Πάτρας, όπου ογδόντα περίπου χορευτές, μας διασκέδασαν χορεύοντας με ζωντάνια και παλικαριά, Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, παρασύροντας τους πάντες σε έκδηλο ενθουσιασμό και θερμά χειροκροτήματα. 
Στο τέλος της εκδηλώσεως ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Ιωάννης Δημητρόπουλος, μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν στην άρτια οργάνωση της εκδηλώσεως, συνεχάρη τους χορευτές, τους χοροδιδασκάλους, καθώς και τους προέδρους των συλλόγων για την διατήρηση της Ελληνορθόδοξης παράδοσής μας. Τους προσέφερε δε ως ευλογία αναμνηστικά ενθύμια που έφεραν την Εικόνα του Αγίου Παναγή και γλυκίσματα.
Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
























































































φωτογραφίες: Πρεσβυτέρα Γεωργία Δημητροπούλου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...