Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

«Κάτω τα χέρια από τον Ρωμιό γείτονά μου» – Πρωτοβουλία Τούρκων στη Χαλκηδόνα της Πόλης

Η Επιτροπή Εναντίον των Διακρίσεων και του Ρατσισμού του Συλλόγου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ειδικότερα το Γραφείο Κωνσταντινούπολης, διοργάνωσε στην οδό Μπαχριγιέ εκδήλωση διαμαρτυρίας για την εμπρηστική επίθεση εναντίον του ελληνορθόδοξου ναού της Αγίας Τριάδας στη Χαλκηδόνα, στην ασιατική πλευρά της Πόλης. Στη διαμαρτυρία, στην οποία έδωσαν τον τίτλο «Είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια των Ρωμιών γειτόνων μας», μοίρασαν σχετικά φυλλάδια στους διερχομένους και απηύθυναν έκκληση προς τους κατοίκους της Χαλκηδόνας καλώντας τους να προστατέψουν τους Ρωμιούς γείτονές τους από κάθε είδους επιθέσεις.

«Δεν θα επιτρέψουμε επιθέσεις εναντίον των Ρωμιών γειτόνων μας», δήλωσαν κατηγορηματικά τα μέλη της Επιτροπής κατά την κινητοποίησή τους στην Κωνσταντινούπολη.



Η εμπρηστική επίθεση εναντίον της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, έγινε στις 9 Ιουνίου και όπως φαίνεται δεν προκάλεσε μόνο την αντίδραση των Ρωμιών.
Πριν αρχίσει το μοίρασμα της γραπτής έκκλησης στους κατοίκους της Χαλκηδόνας, η Μεράλ Τσιλντίρ διάβασε γραπτή ανακοίνωση μπροστά από την εκκλησία, στην οποία τόνισε ότι οι Ρωμιοί της Πόλης είναι αυτόχθονες, ενώ έκανε αναφορά στα γεγονότα της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 λέγοντας:
«Σ’ αυτήν τη χώρα και σ’ αυτήν την πόλη οι Ρωμιοί υπέστησαν και υπέφεραν πολλά. Ως αποτέλεσμα μιας επιχείρησης που οργανώθηκε από το κράτος, δεκάδες χιλιάδες εξαγριωμένοι εγκάθετοι πυρπόλησαν και λεηλάτησαν εκκλησίες, ανέσκαψαν τάφους, ξέθαψαν λείψανα ανθρώπων. Έκαψαν ζωντανούς ιερωμένους, βίασαν γυναίκες, λεηλάτησαν σπίτια και καταστήματα. Όμως ο πραγματικός στόχος ήταν οι Ρωμιοί της Πόλης, με αφορμή την Κύπρο».

 Η Τσιλντίρ θύμισε ότι το τουρκικό κράτος απέλασε το 1964 τους Ρωμιούς από την Πόλη, ενώ με τις πολιτικές εκτουρκισμού που ακολούθησε άλλαξε την εθνογραφική σύνθεση και έκανε εθνοκάθαρση στην Ίμβρο – τουρκικά αποκαλούμενη Γκιοκτσέαντα. Συνεχίζοντας είπε ότι οι φραστικές επιθέσεις και οι προσβολές εναντίον των Ρωμιών συνεχίζονται και σήμερα.
Αφού ανέφερε ότι ο αριθμός των Ρωμιών, που κατοικούν χιλιάδες χρόνια σ’ αυτά τα χώματα, ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών έχει πέσει στις 2.000, τόνισε:
«Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την καταστροφή αυτών των ανθρώπων. Πρέπει να νιώθουμε ντροπή, και νιώθουμε ντροπή γι’ αυτό που έγινε. Είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια των Ρωμιών γειτόνων μας, για τους λατρευτικούς τους χώρους. Καταδικάζουμε το ρατσισμό. Δεν θα επιτρέψουμε επιθέσεις εναντίον των γειτόνων μας».
Το αντίστροφο Ματζικέρτ
Η κίνηση αυτή του Συλλόγου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποτελεί πρωτοβουλία του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος, βρίσκεται στον αντίποδα της συμπεριφοράς του τουρκικού λαού ο οποίος όλες αυτές τις δεκαετίες, αν δεν συμμετείχε ο ίδιος στις γενοκτονίες και τις λεηλασίες των Ελλήνων, τήρησε παθητική στάση, αποδεχόμενος τις πολιτικές του τουρκικού κράτους εναντίον των Ρωμιών και του ελληνισμού.

Αυτά προς αξιολόγηση της προηγούμενης αναφοράς μας σε αντίστροφο Ματζικέρτ, με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου.


πηγή constantinoupoli.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...