Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Luka: Ταινία για τη ζωή και το έργο του Αγίου Λουκά της Κριμαίας



Η ταινία Luka, μία νέα βιογραφική ταινία που κινηματογραφήθηκε στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, αφηγείται τη δραματική ιστορία του παγκοσμίως γνωστού χειρουργού που έμελλε να αναγνωριστεί ως ο Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.


Σκηνή από την Ταινία Luka για τη Ζωή και το Έργο του Αγίου Λουκά της Κριμαίας
Η σύνοψη του φιλμ έχει ως εξής:
Βρισκόμαστε στο έτος 1917. Ο νεαρός ιατρός Valentin Voyno-Υasenetskyj μαζί με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους μετακομίζουν στο Tashkent, ώστε να αποφύγουν τον εμφύλιο σπαραγμό και την επεμβατικότητα. O Voyno-Yasenetskyj προβιβάστηκε σε επικεφαλής ιατρός του νοσοκομείου της πόλης. Έτσι, σώζει καθημερινά τις ζωές εκατοντάδων ασθενών, εκτελώντας το λειτούργημά του υπό την ασφυκτική «πίεση» των πυροβολισμών και των μόνιμων οδομαχιών. Η καθημερινότητα του είναι ο αγώνας για την επιβίωση. Τελικώς χάνει την πολυαγαπημένη του γυναίκα, που χάνει τη ζωή της από φυματίωση. Εν μέσω μίας περιόδου σφοδρότατων διωγμών, είναι μόνος του με τέσσερα παιδιά στα περίχωρα της πρώην αυτοκρατορίας, αποφασίζοντας έτσι να γίνει ιερέας. Από εκείνη τη στιγμή, δεν εγκαταλείπει ούτε μία στιγμή το νυστέρι αλλά ούτε και τον Σταυρό – συμπορεύεται με αυτά σε όλους τους διωγμούς, εξορίες, και δυσκολίες που βιώνει στη ζωή του. Θεραπεύει το σώμα και την ψυχή.
Ο Άγιος Λουκάς της Κριμαίας ήταν Αρχιεπίσκοπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της περιόδου της Σοβιετικής Ένωσης έχοντας φυλακιστεί αρκετές φορές εξαιτίας της πίστης του, και έχοντας βιώσει απίστευτα βασανιστήρια στα Σοβιετικά γκούλαγκ..
Αποκαλείται συχνά ως ο «Ευλογημένος Χειρουργός» καθώς, όπως αναφέρεται και στη σύνοψη της ταινίας, αποτέλεσε επίσης ιατρός και καθηγητής ιατρικής, διεθνούς φήμης μάλιστα, για τις έρευνες του σχετικά με την αναισθησία καθώς και για καινοτόμες χειρουργικές τεχνικές.
Ο Άγιος Λουκάς εκοιμήθη το 1961, και οι προσευχές και τα λείψανά του έχουν θεραπεύσει πολλούς ανθρώπους από φυσικές ασθένειες.
Vojno-Yasenetskyj (27 Απριλίου, 1877 – 11 Ιουνίου, 1961)
Ο Άγιος Λουκάς γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1877 στο Kerch ως μέλος της μεγάλης οικογένειας του φαρμακοποιού Phelix Stanislavovych, και οι ρίζες του προέρχονται από Ρωσική οικογένεια ευγενών.
Κατά τη βάπτισή του έλαβε το όνομα Valentyn (που σημαίνει «δυνατός») τιμώντας τον μάρτυρα Valentyn Interamskyj, που έλαβε από τον Κύριο το χάρισμα της θεραπείας, ενώ στη συνέχεια έγινε ιερέας.


πηγή pentapostagma.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...