Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

«ΧΑΡΑΜΑΔΑ» ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των τουρκικών εφημερίδων Χουρριέτ και Τακβίμ


επιμέλεια του Νίκου Μαγγίνα

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Χουρριέτ» με τον τίτλο «Άνοιξε χαραμάδα στην πόρτα» αναφέρει ότι δύο νέα σχέδια για την επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ως Ανωτέρας Σχολής, εξετάζονται με γοργούς ρυθμούς. Τονίζεται ότι ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έδωσε οδηγίες ώστε να διερευνηθούν νέες δυνατότητες για την επαναλειτουργία της Σχολής με αφορμή το γεγονός ότι σε κάθε έκθεση προόδου της Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αναφέρεται η πορεία για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Στο πρώτο σχέδιο που επεξεργάζεται η Τουρκική Κυβέρνησης προτείνεται....
η ίδρυση τμήματος Συγκριτικής Θρησκειολογίας εντός Πανεπιστημίου με ιδιαίτερη έδρα Ορθοδόξου Θεολογικής Επιστήμης υπό την διεύθυνση ρωμιού Ορθοδόξου διδάκτορος.

Στο δεύτερο σχέδιο προτείνεται, σε περίπτωση κατά την οποία γίνει νόμος ώστε να ιδρύονται ξένα πανεπιστήμια, η Θεολογική Σχολή θα δύναται να λειτουργήσει ως τμήμα κάποιου ξένου πανεπιστημίου.

Αναζητείται φόρμουλα

Για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης συγκροτήθηκε ειδική Επιτροπή αναζήτησης φόρμουλας για την επαναλειτουργία της. Η Επιτροπή τελεί  υπό την προεδρία του Συμβούλου της Πρωθυπουργίας Εφκάν Αλά. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα  το Πατριαρχείο δεν συμφωνεί με την υπαγωγή της Σχολής στο Ανώτερο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο (YÖK), ή να είναι συνδεδεμένη με κάποιο άλλο τουρκικό Πανεπιστήμιο.

Επίσης αναφέρει την πρόταση ίδρυσης Βακουφικού (Ιδρυματικού) Πανεπιστημίου στα πλαίσια του Ανώτερου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.

Ακόμη η εφημερίδα «Τακβίμ» αναφέρει ότι αναζητείται  λύση για  την Θεολογική Σχολή τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση ξεκίνησε μελέτες με εντολή του Πρωθυπουργού Ερντογάν για την επαναλειτουργία της.



πηγή agioritikovima.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...