Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

9 λόγοι για να πίνουμε νερό

Το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει εννιά λόγους για να πίνουμε άφθονο νερό και τρόπους να μας γίνει καθημερινή μας συνήθεια

Οι λόγοι, για τους οποίους το νερό είναι καλό για τον οργανισμό μας είναι λίγο ασαφείς. Παρόλα αυτά όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να πίνουμε νερό, απλά δεν το συνηθίζουμε.

Υπάρχουν κάποιοι αρκετά ισχυροί λόγοι για να πίνετε πολύ νερό καθημερινά, και το να αποκτήσετε αυτή τη συνήθεια δεν είναι και τόσο δύσκολο. Χρειάζεται μόνο λίγη προσπάθεια.



Το θέμα είναι ότι δεν συνηθίζουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτήν την συνήθεια. Καταλήγουμε πάντα να πίνουμε καφέ, πολύ σόδα και αλκοόλ, για να μην αναφερθούμε στους χυμούς, το τσάι, το γάλα και στις αναρίθμητες άλλες επιλογές. Αυτό όμως που συμβαίνει εξίσου συχνά είναι να μην πίνουμε αρκετά υγρά και να αφυδατωνόμαστε. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την υγεία μας.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε το νερό στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε να το συνδυάσουμε με τον πρωινό μας καφέ ή με το βραδινό μας ποτό. Το ΜΕΝ 24 σας παρουσιάζει 9 λόγους για τους οποίους πρέπει να πίνετε νερό και, ταυτόχρονα, σας δίνει κάποιες συμβουλές για το πώς μπορείτε να ενσωματώσετε τη συνήθεια αυτή στην καθημερινότητά σας.



1. Βοηθά να χάσετε βάρος

Το νερό είναι το πιο ισχυρό σας όπλο στον «πόλεμο» εναντίον των παραπανίσιων κιλών. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί αντικαθιστά ποτά με πολλές θερμίδες, όπως τη σόδα, τους χυμούς και το αλκοόλ, ενώ το ίδιο δεν έχει καθόλου θερμίδες. Είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας για τη δίαιτα.



2. Κάνει καλό στην καρδιάΤο να πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μια μελέτη έξι ετών που δημοσιεύθηκε τη 1 Μαΐου του 2002 στο Αμερικάνικο Περιοδικό Επιδημιολογίας, ανακάλυψε ότι, όσοι έπιναν πάνω από 5 ποτήρια νερό την ημέρα, είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια της περιόδου που διεξάγονταν η μελέτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από δύο ποτήρια.



3. Είναι πηγή ενέργειας

Η αφυδάτωση – ακόμα και η ήπια – μπορεί να σας εξασθενίσει και να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι. Αν διψάτε, έχετε ήδη αφυδατωθεί και αυτό μπορεί να σας προκαλέσει κούραση, αδυναμία των μυών, ίλιγγο και άλλα συμπτώματα.



4. Θεραπεύει τους πονοκεφάλουςΈνα άλλο σύμπτωμα της αφυδάτωσης είναι οι πονοκέφαλοι. Στην πραγματικότητα, συχνά όταν έχετε πονοκέφαλο, είναι απλά επειδή δεν έχετε πιει αρκετό νερό. Φυσικά, τα αίτια που τον προκαλούν είναι πολλά, αλλά η αφυδάτωση είναι από τα πιο συνηθισμένα.



5. Κάνει καλό στο δέρμα

Το νερό μπορεί να καθαρίσει το δέρμα σας. Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι, όταν πίνουν νερό, παρατηρούν μια λάμψη στο πρόσωπό τους. Φυσικά, δεν θα δείτε αποτελέσματα μέσα σε μια νύχτα, αλλά, αν πίνετε αρκετό νερό, μέσα σε μια βδομάδα θα δείτε τις θετικές του επιδράσεις στο δέρμα σας.



6. Βοηθάει στα προβλήματα χώνεψης

Το χωνευτικό μας σύστημα χρειάζεται αρκετή ποσότητα νερού για να χωνέψει σωστά την τροφή. Συχνά το νερό βοηθά στη θεραπεία του προβλήματος της ξινίλας στο στομάχι, και σε συνδυασμό με τις ίνες μπορεί να θεραπεύσει και τη δυσκοιλιότητα – που συχνά είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης.



7. Καθαρίζει τον οργανισμόΤο σώμα χρησιμοποιεί το νερό για να καθαριστεί από τις τοξίνες και τα απορρίμματα.



8. Απομακρύνει το κίνδυνο τύπων καρκίνου

Έχει ανακαλυφθεί ότι το νερό μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 45%. Επίσης, πίνοντας μεγάλη ποσότητα νερού μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά 50% και, ενδεχομένως, ο κίνδυνος του καρκίνου του στήθους.



9. Βοηθά να γυμνάζεστε καλύτεραΗ αφυδάτωση μπορεί να εμποδίσει σφόδρα την αθλητική σας δραστηριότητα, να σας κάνει πιο αργοκίνητους και να σας είναι δύσκολο να σηκώσετε βάρη. Η άσκηση απαιτεί επιπλέον νερό, επομένως, βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτή.



Ελπίζουμε μέχρι εδώ να έχετε πειστεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Πόσο νερό όμως πρέπει να πίνουμε;



Η ερώτηση αυτή σηκώνει αρκετή συζήτηση. Αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο είναι ότι η παλιά συμβουλή που έλεγε ότι «πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό τη ημέρα» δεν ισχύει για διάφορους λόγους: η ποσότητα αυτή περιλαμβάνει όλη την πρόσληψη νερού που παίρνουμε με την διατροφή μας, συμπεριλαμβανομένης της τροφής και των υγρών (εκτός του νερού). Επίσης, δεν αναφέρεται καθόλου στο σωματικό βάρος του ατόμου που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για να υπολογίσουμε πόσο νερό χρειάζεται κάποιος. Επιπλέον, η ποσότητα που έχει ανάγκη ο καθένας ποικίλει ανάλογα με το αν είναι άρρωστος ή αν γυμνάζεται. Ούτε είναι καλό να πίνετε νερό όταν διψάτε, γιατί μέχρι τότε έχετε ήδη αφυδατωθεί.



Το καλύτερο είναι να το μετατρέψετε σε μια καθημερινή συνήθεια: πιείτε ένα ποτήρι αμέσως μόλις ξυπνάτε, ένα με κάθε γεύμα, ένα ανάμεσα στα γεύματα και βεβαιωθείτε ότι πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γυμναστική. Γενικά, προσπαθήστε να μην διψάσετε.



Αυτό λοιπόν που μένει να λύσουμε είναι πως θα ενσωματώσουμε τη συνήθεια αυτή στην καθημερινότητα μας.



1. Πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι

Πολλοί άνθρωποι το θεωρούν αρκετά πρακτικό να παίρνουν ένα πλαστικό μπουκαλάκι με νερό και να τα κουβαλάνε μαζί τους όλη μέρα. Όταν αδειάζει, το ξαναγεμίζουν και συνεχίζουν να πίνουν.



2. Βάλτε υπενθύμιση

Βάλτε το ξυπνητήρι του ρολογιού σας ή την υπενθύμιση του κινητού σας να χτυπάει κάθε μία ώρα, για να σας θυμίζει ότι πρέπει να πιείτε νερό.



3. Αντικαταστήστε τα υγρά που πίνατε με νερόΑν, υπό νορμάλ συνθήκες, πίνετε αναψυκτικό ή κάποιο αλκοολούχο ποτό, πιείτε αντ’ αυτού ένα ποτήρι νερό. Όταν βγαίνετε έξω, προτιμήστε το ανθρακούχο νερό από το αλκοόλ.



4. Σημειώστε πότε πίνετε νερόΌταν ξεκινάμε μια νέα συνήθεια, συνήθως, μας βοηθάει το να σημειώνουμε πότε την κάνουμε. Έτσι, το συνειδητοποιούμε και επιβεβαιώνουμε στον εαυτό μας ότι δεν έχουμε χάσει το στόχο μας. Κρατήστε ένα μικρό ημερολόγιο (ίσως σε κάποιο σημειωματάριο), το οποίο μπορεί να είναι αρκετά απλό και στο οποίο θα γράφετε πόσα ποτήρια νερό έχετε πιει. 


πηγή oneman
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...