Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Βαρθολομαίος " Η Ιμβρος δεν έσβησε απο το χάρτη της Ρωμηοσύνης"

Βαρθολομαίος ` Η Ιμβρος δεν έσβησε απο το χάρτη της Ρωμηοσύνης`

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε μήνυμα ελπίδας από την Ιμβρο για το μέλλον της ομογένειας στο νησί.


 
« Η Ιμβρος έχει μέλλον δεν έσβησε οριστικώς από το χάρτη της
Ρωμηοσύνης και το μέλλον και η ιστορία δεν θα μας διαψέσυει » είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του μετά την Πατριαρχική χοροστασία στον Ιερό Ναό Κοιημήσεως της Θεοτόκου στο χωριό των Αγίων Θεοδόρων στην Ιμβρο.

« Οι Ευρωπαίοι και όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι υπέρ του δικαίου, υπέρ της κατισχύσεως της νομιμότητας εναντίον της αδικίας, να θυμούνται πάντοτε και να βοηθούν το πολύπαθο, μαρτυρικό και ταπεινό νησί» τόνισε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών που περιοδεύει στο νησί μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, άκουγε τα συγκινητικά αυτά λόγια.

« Όταν μας λιθοβολούσαν, δεν επιστρέφαμε τις πέτρες. Τις μαζεύαμε. Και με αυτές σήμερα ξαναχτίζουμε τα σπίτια μας, τα επισκευάζουμε.
Και μπορεί αύριο να ξανακάνουμε ξερολιθιές για να καλλιεργούμε τα χωράφια μας. Όσα μας απέμειναν» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ένα από τα σημαντικά θέματα που αφορούν τους ομογενείς στην Ιμβρο είναι η επαναλειτουργία του σχολείου μετά από 48 χρόνια καθώς οι τουρκικές αρχές δεν επέτρεπαν τη λειτουργία του.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τους Ιμβρίους να γυρίσουν στην γενέτειρα τους και να «φέρουν τα παιδιά τους που θα εγγραφούν στη νέ περίοδο της Ελληνικής παιδείας στην Ίμβρο» .

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών την Πέμπτη τέλεσε της πανηγυρικής Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ναό, για τα εννιάμερα της Παναγίας.
πηγήellinilatris.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...