Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΥ



                                                                                                                                             Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
κ.κ. Μάρκου

Στην αγιότοκο Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών, ενθρονίστηκε την παραμονή της τοπικής επετείου της Απελευθέρωσης της Χίου από τον οθωμανικό ζυγό, ο εψηφισμένος  Μητροπολίτης  κ. κ. Μάρκος, διαδεχόμενος τον κοιμηθέντα προκάτοχό του κυρό Διονύσιο.


Με δάφνες υποδέχθηκαν οι Χιώτες τον νέο Μητροπολίτη τους, ο οποίος είναι γέννημα θρέμμα της Χίου. Η υποδοχή του Σεβασμιωτάτου, έγινε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 10ης Νοεμβρίου, στην κεντρική πλατεία όπου τον καλωσόρισαν εκατοντάδες πολίτες, τοπική αρχή και αρκετοί Αρχιερείς και ιερείς. Στην ενθρόνισή του ο νέος μητροπολίτης  είπε: «Εδώ ήλθα να ζήσω, εδώ ήλθα να διακονήσω και εδώ ήλθα να πεθάνω», φράση που συγκίνησε.
Ο νέος Μητροπολίτης Χίου αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που τον μετέφερε μετέβη στο Κάστρο του νησιού όπου σφαγιάστηκε ο Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Χίου Πλάτων Φραγκιάδης μαζί με 200 μοναχούς λίγο μετά την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μάρκος, συνεπής με τις αρχές που πρέπει να διακρίνουν κάθε συνειδητοποιημένο άνθρωπο που αναγνωρίζει το βάρος της κληρονομιάς που αναλαμβάνει, απότισε τιμή στον Εθνομάρτυρα προκάτοχό του, κυρό Μητροπολίτη Πλάτωνα (Φραγκιάδης), ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή των ιεραρχών και κληρικών του νησιού, που υπέμειναν χάριν της ελληνικής παλιγγενεσίας μαρτύρια αδύνατα να τα περιγράψει λόγος και μελάνη. Ο κυρός Μητροπολίτης Πλάτωνας και μαζί μ’ αυτόν δεκάδες πρόκριτοι και κληρικοί βίωσαν μαρτυρικά την οργή των Οθωμανών κυρίαρχων προ των μεγάλων Σφαγών του 1822. Ο Σεβασμιώτατος, αφού προσκύνησε τον αδριάντα (λειψανοθήκη) του κυρού Μητροπολίτη Πλάτωνα, μετέβη στη Σκοτεινή Φυλακή, για να τελέσει Αρχιερατικό Τρισάγιο, εκεί όπου δεκάδες Χιώτες, μαζί με τον αείμνηστο κυρό Μητροπολίτη Πλάτωνα, υπέμειναν σε συνθήκες ανείπωτες, το μαρτυρικό τους βιολογικό θάνατο.
Συγκινητική η στιγμή που ο 18ος Μητροπολίτης μετά τον αείμνηστο κυρό Πλάτωνα, πέρασε τις μαύρες πύλες της Φυλακής, έκανε το Σταυρό του και γονάτισε για να προσκυνήσει το έδαφος.
Στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία του νησιού με συγκίνηση και με μυρσίνες στα χέρια, τον νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκε κλήρος και λαός της Χίου αναφωνώντας ΆΞΙΟΣ!
Κατόπιν έγινε η  ενθρόνιση  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Χίου, χωρίς την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  κ. κ. Ιερωνύμου, αφού ο  Μακαριώτατος κ.κ. Ιερώνυμος, ανέβαλε το προγραμματισμένο του ταξίδι για Χίο, προκειμένου να προστεί της ενθρονίσεως του εψηφισμένου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, εξαιτίας των  πολιτικών εξελίξεων της ημέρας. Ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. κ. Ιερώνυμος, ενημέρωσε τους Συνοδικούς Αρχιερείς,  ότι  πρέπει να βρίσκεται στην Αθήνα, αναμένοντας την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ο Μακαριώτατος, ως Πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος,  όρισε  εκπρόσωπό του, τον Αντιπρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. κ. Νεκτάριο.

Προσφώνηση του Δημάρχου Χίου στην τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ Μάρκου
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κύριε υμών κύριε Μάρκε,
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και με βαθύ σεβασμό, σας υποδεχόμαστε σήμερα στο νέο τόπο της Διακονίας σας, τη Μητρόπολη Χίου  Ψαρών & Οινουσσών, που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδας σας.Στις 17 Ιουλίου 2011, ο Xιακός λαός αποχαιρέτησε ένα λαμπρό πνευματικό και εκκλησιαστικό ηγέτη, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του πνευματικού και κοινωνικού του έργου στο δημόσιο βίο του νησιού μας, το μακαριστό Μητροπολίτη Διονύσιο. Σήμερα, ο ίδιος λαός, ενωμένος, υποδέχεται με αισθήματα χαράς, συγκίνησης,  ενθουσιασμού και ελπίδας, το νέο Ποιμενάρχη  του. Τίποτα δεν μπορεί μια τέτοια ημέρα να πτοήσει τους πιστούς να βρεθούν σήμερα εδώ, για να σας προϋπαντήσουν, επιθυμώντας να εκφράσουν την άδολη αγάπη τους και να αναφωνήσουν όλοι μαζί «ΑΞΙΟΣ».
Σε μια δύσκολη εποχή, σε μια εποχή μεγάλων αμφισβητήσεων και προσδοκιών, χρειαζόμαστε τον παρηγορητικό λόγο της αγάπης και την ενεργή στήριξη της Εκκλησίας μας, που μετριάζει τις αδυναμίες μας και καθιστά την πορεία του ανθρώπου, όσο το δυνατόν ανώδυνη. Ο κόσμος έχει ανάγκη από άξιους ποιμενάρχες, που αναδεικνύουν και προβάλουν την ουσία και το κοσμοσωτήριο πνεύμα του χριστιανισμού. Η εκλογή σας σηματοδοτεί μια νέα εποχή ενότητας, ποιότητας, συνεργασίας, πνευματικότητας και κοινωνικής προσφοράς για την Μητρόπολή μας. Είμαστε βέβαιοι ότι ο πνευματικός πλούτος, η ψυχική ευγένεια, η άοκνη δράση και η εκκλησιαστική σας εμπειρία εγγυώνται μια επιτυχημένη αρχιερατική θητεία.
Σεβασμιότατε, σας καλωσορίζουμε στο νησί μας και ως εκπρόσωπος της χιώτικης κοινωνίας, σας διαβεβαιώνω ότι θα σταθούμε αρωγοί στο δύσκολο πνευματικό και εκκλησιαστικό σας έργο. Εύχομαι από καρδιάς την από θεού ενίσχυση, στο τόσο σημαντικό πνευματικό, κοινωνικό και ποιμαντορικό έργο, που από σήμερα αναλαμβάνετε. Τέλος θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στο  Μακαριότατο  Αρχιεπίσκοπο  Αθηνών και πάσης Ελλάδος και στην Ιεραρχία της Εκκλησίας μας, για την άψογη διαδικασία της εκλογής, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας. Το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, προσδοκά από την Εκκλησία μας, να συνεχίσει να ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία του λαού μας, υπό την άξια ηγεσίας σας.

Στο Σταυροαναστάσιμο χαρακτήρα της Αρχιερατικής Διακονίας αναφέρθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Έξαρχος Ιωνίας κ.κ. Μάρκος στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό του μαρτυρικού νησιού. “Το μεγάλο και ατίμητο δώρο της Αρχιεροσύνης συνιστά τον πιο πολύτιμο θησαυρό της Εκκλησίας τη μεταμόρφωση και σωτηρία του κόσμου. Η ενότητα της Εκκλησίας, εκφράζετε στο πρόσωπο του Επισκόπου” υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Χίου στο ενθρονιστήριο λόγο του και τόνισε :«Συλλογίζομαι την υψηλή ευθύνη και βαθύτατη ουσία της Αρχιερατικής Διακονίας .

Δεν είναι η δύναμη, ούτε η εξουσία ούτε η δόξα. Η αληθινή υπεροχικότητα της Αρχιεροσύνης είναι η Σταυρική ζωή του Επισκόπου. Δίνοντας το παράδειγμα της Σταυρικής θυσίας του Ιησού Χριστού που λύτρωσε το Ανθρώπινο γένος, έτσι οφείλει και ο Επίσκοπος να προσφερθεί με αγάπη και αυταπάρνηση για την σωτηρία του ποιμνίου του”. Κλείνοντας ο κ. Μάρκος επισήμανε ότι: “Ο Σταυρικός και Αναστάσιμος χαρακτήρας της Αρχιερατικής Διακονίας φθάνει στο αποκορύφωμα όταν διακονούμε με αγάπη, τιμιότητα, ταπείνωση, κόπο και θυσία τους αδελφούς του επιστεφθέντος ποιμνίου μας.
Συνεπώς, κάθε φορά που διακονούμε και υπηρετούμε τους συνανθρώπους μας, μας διαπερνάει η χάρις του Θεού και ζούμε την παρουσία του Αναστημένου μας Χριστού”.

Στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη συμμετείχαν, πλειάδα Αρχιερέων και Ιερέων, οι τοπικές Αρχές και  μέγα πλήθος λαϊκών, όχι μόνο εκ των μονίμων κατοίκων, αλλά και από άλλες περιφέρειες, κυρίως εξ’ Αθηνών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο κάτωθι εικονιζόμενος  Δάσκαλος του νέου Μητροπολίτη, επίτροπος του Ιερού Ναού μας,  κ. Ιωάννης Αναγνώστου, μετά της συζύγου του Μαρίας, ο οποίος εξήρε το ήθος και την επιμέλεια και γενικά την προσωπικότητα του τότε μαθητή του και νυν Αρχιερέα κ. κ. Μάρκου.

Ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος

Γεννήθηκε  στη Χίο το 1965. Χειροτονήθηκε  Διάκονος το 1994 και  Πρεσβύτερος το 2000. Υπηρέτησε, ως Ιεροκήρυκας  της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Γραμματέας  και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, καθώς και ως Φιλόλογος Καθηγητής,  στη Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Θεολογίας του αυτού Πανεπιστημίου.

Εμείς αναφωνούμε το ΑΞΙΟΣ!!!
   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...